Home > Dossiers thématiques > De renovatie van een rookkanaal > De aansluiting van schoorstenen op haard en inzethaard

De aansluiting van schoorstenen op haard en inzethaard

Bij de installatie of vervanging van een verwarmingsapparaat op hout in een eengezinswoning is het nodig om de aansluiting te maken tussen het rookkanaal, in afwachting aan het plafond, en de uitgang het apparaat, in de woonkamer.


Het aansluitkanaal

Het aansluitkanaal is geschikt voor de verbinding tussen de uitgang het verwarmingsapparaat op hout (open haard, gesloten haard, inzethaard of schoorsteenkachel) en het rookkanaal dat de woning doorkruist.

Het bevindt zich in de afzuigkap en moet een goede rookafvoer verzekeren, bestand zijn tegen hoge temperaturen en een duurzame dichtheid garanderen.

Ten slotte, doordat het rookkanaal en de uitgang van het apparaat zelden zijn uitgelijnd, moet het aansluitkanaal een verticale en laterale regeling mogelijk maken zonder de mechanische en thermische eigenschappen te degraderen.

De aansluitingsoplossing van Poujoulat

De keuze van het aansluitkanaal is belangrijk. Dit technische deel dat zich in de afzuigkap bevindt moet immers de goede rookafvoer verzekeren en bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Het aansluitkanaal Kitinox is ontwikkeld voor het verzekeren van de aansluiting van metalen of gemetselde rookkanalen op schoorstenen, inzethaarden en haarden in eengezinswoningen (nieuwbouw of renovatie).

Het aansluitkanaal Kitinox bestaat uit een gamma hoge aansluitingen op rookkanalen dat aanpasbaar is aan elke configuratie (rond, vierkant of rechthoekig). Het garandeert de gebruiker een perfecte dichtheid met een gekalibreerde en beheerste ineensluitende verbinding, en respecteert de minimumlengte van de ineensluitende verbinding die wordt opgelegd door de geldende plaatsingsvoorschriften.

De rookkanalen zijn met name bestand tegen zeer hoge temperaturen die worden afgegeven door inzethaarden en bieden een optimale veiligheid voor de gebruiker.

De voordelen: technische innovaties om de plaatsing door de gebruiker makkelijker te maken

 • - Een luchtdichte lassing

 • - Mannelijke en vrouwelijke eindstukken

 • - Een rookdichtheid vanaf de ineensluitende verbinding

 • - Een luchtdichte laterale en verticale regeling met behulp van een roestvrijstalen compensatiemechanisme

 • - Een bijkomende veiligheids- en dichtheidsbeugel zijn optioneel beschikbaar

 • - 8 Ø beschikbaar van 130 tot 300 mm (Europese diameters)

 • - Nieuwe accessoires die compatibel zijn met de productgamma's Therminox, Tubaginox en Coproflex en die zijn aangepast aan de installatie van een distributiesysteem van warme lucht Comfort +.

Kitinox, het universele aansluitkanaal

schema Kitinox le conduit de raccordement universel

Punt van reglementering

De aansluiting van een rookkanaal in een eengezinswoning moet gebeuren met respect voor de reglementering:

 • - Nooit muren of plafonds doorkruisen met een enkelwandige rookkanaal

 • - Minimale ineensluitende verbinding van 40 mm tussen de elementen

 • - Gebruik van bevestigingsbeugel bij het plaatsen van een afzuiginstallatie van warme lucht in de afzuigkap

 • - De verbinding met het geïsoleerde rookkanaal moet gebeuren met behulp van een aansluitstuk dat van het merk Poujoulat is en voorzien van de markering Getest door CERIC.

 • logo du laboratoire CERIC- Een trekregelaar kan worden gebruikt om de depressie van het rookkanaal te stabiliseren

 • - De vermindering van de diameter van de haard is mogelijk mits gebruik van een adapter 600 en een aangepast omzetstuk

Plaatsingsinstructies

De aansluiting van het rookkanaal op het verwarmingsapparaat gebeurt in 5 stappen:

 • - Bevestig de aansluiting in afwachting

 • - Plaats de adapter of de kolkaansluiting op de uitlaat van de haard

 • - Plaats de aansluitingskit (de plaatsing gaat gemakkelijker met een goede tegengestelde positie van de bochten)

 • - Voer een aswisseling uit door het schuine deel tussen de bochten te trekken (plaats indien nodig een huls)

 • - Pas het roestvrijstalen compensatiemechanisme aan om de aansluiting perfect luchtdicht te maken. Bij installatie van een distributiesysteem van warme lucht, voegt u een veiligheidsbeugel toe aan elke verbinding

Poujoulat stelt een video tot uw beschikking die toont hoe een houtkachel moet worden aangesloten in een eengezinswoning.

 

Meer weten over de geassocieerde producten


Gemeenschappelijke, tertiaire en industriële woonvormen


Andere sites gepubliceerd door Poujoulat :


Een rookkanaal of schoorsteen installeren, een verwarmingsapparaat aansluiten of een gemetseld kanaal van kanalen voorzien

Poujoulat is een gespecialiseerde fabrikant van rookkanalen, schoorstenen en accessoires voor schoorstenen en verwarming voor de industrie, eengezinswoningen, gemeenschappelijke en tertiaire huisvesting, zowel nieuw als renoverend.
Wilt u een verwarmingssysteem op hout, gas of stookolie installeren of renoveren? Gemetseld kanalen Poujoulat biedt een grote keuze aan individuele en gemeenschappelijke rookkanalen, vaste kanalen of flexibele roestvrijstalen verbindingskanalen, verbindingskanalen voor alle types verwarmingsapparaten: haard, inzethaard, houtkachel, pelletkachel, verwarmingsketel. Verschillende schoorsteenuitrustingen garanderen een perfecte rookafvoer: rookafzuiging, warmteverdeler, trekregelaar, onderhouds- en schoorsteenveegkit.